Toimitusjohtajan katsaus
Johanna Vesterinen
toimitusjohtaja, KTT
LIIKESIVISTYSRAHASTO on 105 vuoden ajan edistänyt liiketaloudellisen tiedon vaikuttavuutta yhteiskunnan muuttuvissa tarpeissa. Päämääränä on yli ajan pysynyt liike-elämän, yrittäjyyden ja Suomen talous kasvun tukeminen. Liikesivistysrahasto on keskeinen kauppatieteellisen tutkimuksen ja liiketalouden koulutuksen tukija suomalaisten apurahatoimijoiden joukossa.
Kaikkiaan tilikauden aikana myönnettiin apurahoja 438 kappaletta. Apurahatoiminnan suuruus oli yhteensä 5,45 miljoonaa euroa, erikoisrahastojen ja poolien kautta myönnetyt apurahat mukaan lukien. Syksyn apurahakierroksella vastaanottamamme ennätysmääräisen 849 hakemuksen perusteella apurahoja myönnettiin 403 kohteelle yhteensä 5,0 miljoonaa euroa.
Nyt käynnissä oleva geopoliittinen murros ja sen vaikutukset talouteen ja yhteiskuntaan näkyvät myös apurahakohteissa. Hallituksen ja stipendivaliokunnan laatimaan strategiaan nojaten myönnettiin 44 apurahaa, yhteensä 0,64 miljoonaa euroa Suomen kilpailukyvylle tärkeään uuteen temaattiseen erikoishankkeeseen, Innovaatiot, kaupallistaminen ja kasvu. Tukemamme hankkeet keskittyvät muun muassa innovaatiojohtamisen, kansainvälistymisen ja innovaatioiden skaalautumisen tutkimukseen. Lisäksi myönnettiin yhteensä miljoona euroa kymmenelle tutkimusryhmälle seitsemässä eri suomalaisessa yliopistossa yhdestä kolmeen vuoteen ulottuvaan hankkeeseen. Tutkimusaiheina ovat mm. Suomen ja Ruotsin liike-elämän suhteet muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä, yhteiskunnan resilienssi ja toimitusketjujen vahvistaminen globaalin yhteistyön avulla sekä korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien vaikutus Suomen talouden kasvuun.
Apurahat sijoittuvat pääosin rahaston viidelle hallituksen täsmentämälle strategiselle painoalueelle: Tulevaisuuskestävä ympäristö, Toimialojen dynamiikka, Johtamisen osaaminen, Liiketoiminnan uudistaminen sekä Yrittäjyys, skaalautuminen ja kasvu. Voitte tutustua tukemiimme apurahahankkeisiin verkkosivujemme tutkijablogeissa ja tämän vuosikertomuksen apurahatoimintaosiossa.
Liikesivistysrahasto edistää yliopisto- ja yritysmaailman välisen yhteistyön rakentumista myös suomalai sissa säätiöpooleissa 0,34 miljoonalla eurolla vuodessa. PoDoCo-poolissa (Post Docs in Companies) tuemme jatkotutkimusta yrityksissä tekeviä vastaväitelleitä tohtoreita, Tutkijat maailmalle -ohjelmassa väitöskirjatutkijoiden vierailuja korkeatasoisiin ulkomaisiin yliopistoihin sekä post doc -tutkijoita tutkimusvierailuihin ulkomaisissa yliopistoissa Säätiöiden post doc -poolissa.
Kasvaneet apurahat perustuvat yhdistyksen vahvaan talouteen. Sijoitusvuosi 2024 oli suotuisa Liikesivistysrahastolle. Sijoitussalkun markkina-arvo kohosi tilikauden päättyessä 173,7 miljoonaan euroon ja sijoitusten kokonaistuotoksi muodostui 10,2 %. Myös sijoitustoimintaan voitte tutustua tarkemmin vuosikertomuksemme sivuilla.
Liikesivistysrahaston seminaarien sarja jatkui Vaasan ja Keski-Pohjanmaan aluetoimikuntien sekä Vaasan yliopiston järjestämässä Tukea Suomen tulevaisuudelle seminaarissa Vaasan yliopistolla 14.5. Aalto-yliopisto Töölössä 11.12. juhlistettiin Liikesivistysrahaston 105-vuotista matkaa Aalto-yliopiston ja Hankenin yhteisessä seminaarissa. Tilaisuuksissa esitettiin ajatuksia siitä, kuinka liiketaloudellisen tutkimuksen avulla voidaan tukea liike-elämän uudistumista ja yrittäjyyttä sekä Suomen talouden kasvua.
Kannatusyhdistykseen liittyi vuoden 2024 aikana yhteensä 15 uutta jäsentä Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Suomen, Rauman, Tampereen ja Turun alueilta. Yhdistyksen jäsenmäärä oli 914 tilikauden lopussa. Sydämelliset kiitokset aluetoimikuntiemme aktiivisille luottamushenkilöille sekä erikoisrahastojen yhteyshenkilöille jäsen- ja varainhankinnan edistämisestä!
Parhaat kiitokseni hallituksen puheenjohtajalle hienosta tuesta ja työstä rahaston ja yhdistyksen hyväksi. Haluan kiittää myös kaikkia yhdistyksemme luottamushenkilöitä ja lahjoittajien edustajia tärkeästä työstä liikesivistyksen hyväksi kautta Suomen. Lämpimät kiitokseni hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuonna myös asiantuntijoille sekä toimiston henkilökunnalle.
LUE KOKO VUOSIKERTOMUSJULKAISU:
Liikesivistysrahaston vuosikertomus 2024 (virtuaalijulkaisu)
Tutustu myös aiempiin vuosikertomuksiin:
Vuosikertomus 2023
Vuosikertomus 2022
Vuosikertomus 2021
Vuosikertomus 2020