APURAHATOIMINTA

Liikesivistysrahasto on 105 vuoden ajan vaikuttanut suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen tukemalla apurahoin kauppatieteellistä tutkimusta ja koulutusta erityisesti liiketaloustieteiden aloilla. Suomen talouskasvun ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn edistäminen ovat Liikesivistysrahaston tukemien hankkeiden läpileikkaavia tavoitteita. Apurahoista suurin osa kohdistuu väitöskirja- ja post doc -vaiheen tutkijoille. Apurahan saajan aiempi koulutus voi olla myös muulta kuin liiketalouden alalta ja edustaa uusia tieteenrajat ylittäviä näkökulmia. Erikoisrahastojen sääntöjen puitteissa tukea myönnetään lisäksi lahjoittajien tarkoittamille erityisille hakijaryhmille.

Liikesivistysrahasto luo vakautta pitkäjänteiseen tutkimustyöskentelyyn myöntämällä monivuotisia tutkimusryhmien apurahoja. PI:n (Principal Investigator) johdolla tutkimusryhmien uraa uurtavissa 1–3-vuotisissa hankkeissa työskentelee tyypillisesti väitöskirja- ja post doc -tutkijoita. Vuoteen 2024 mennessä 78 hanketta on saanut tukea yhteensä 6,9 milj. euroa. 

Liikesivistysrahaston temaattinen erikoishanke Innovaatiot, kaupallistaminen ja kasvu on Suomen kilpailukyvylle tärkeä kehityskohde vuosina 20242026Erikoishankkeessa myönnettävillä apurahoilla Liikesivistysrahasto haluaa kannustaa korkeatasoista kauppatieteellisen alan tutkimusta valitusta teemasta.

Liikesivistysrahaston apurahatukeen sisältyvät konferenssit ja tutkimusvierailut, joihin sisältyy myös pitkäaikaista ulkomailla tapahtuvaa tutkimusta Säätiöiden post doc -poolissa ja Tutkijat maailmalle -ohjelmassa sekä SCANCOR-ohjelmassa. Liikesivistysrahasto on mukana tutkijoiden työllistymistä ja yritysyhteistyötä edistävässä PoDoCo-poolissa (Post Docs in Companies -ohjelma).

Vuoden 2024 apurahatoiminnan suuruus oli yhteensä 5,45 milj. euroa. Tutkimusryhmille myönnettyjen apurahojen osuus jaosta oli 1,0 milj. euroa. Innovaatiot, kaupallistaminen ja kasvu -temaattisen erikoishankkeen osuus apurahoista oli  636.000 euroa.


Apurahatoiminnan painoalueet 2025

Liikesivistysrahaston valtuuskunnan vahvistamat apurahatoiminnan painoalueet ovat osa Suomen talouden kasvun, yrittäjyyden ja liike-elämän tukemista pitkällä aikavälillä. Painoalueet liittyvät toisiinsa ja heijastavat nykyisen toimintaympäristön murrosta. Läpileikkaavana teemana on tutkimuksen ja  koulutuksen tulevaisuusorientoituneisuus,  jossa korostuvat vastuullisuus ja  yrittäjyysekosysteemien edistäminen.

LUE LISÄÄ


TEMAATTINEN ERIKOISHANKE:
INNOVAATIOT, KAUPALLISTAMINEN JA KASVU

Liikesivistysrahaston temaattinen erikoishanke 2024–2026 keskittyy Suomen kilpailukyvyn kehittämiselle tärkeisiin osa-alueisiin. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kehittämisessä kaupallistaminen liittyy usein:

  • yritysten liiketoiminnan, innovaatiojohtamisen, valmistuksen, palvelujen ja liiketoimintakonseptien onnistuneeseen skaalaamiseen kansainvälisillä markkinoilla
  • digitaalisten kanavien ja konseptien onnistuneeseen hyödyntämiseen 
  • onnistuneeseen hinnoitteluun

Erikoishankkeella haluamme kannustaa korkeatasoista kauppatieteellisen alan tutkimusta valitusta teemasta.

LUE LISÄÄ


Tutkimusryhmät

Liikesivistysrahaston kolmivuotista tutkimusryhmän apurahaa voivat hakea PI:n (Principal Investigator) johtamat henkilöryhmät. Monivuotinen apuraha on ainutlaatuinen tilaisuus keskittyä ryhmässä tehtävään tutkimukseen, jossa haetaan ratkaisuja ajankohtaisiin, yhteiskunnallisesti merkittäviin kysymyksiin. Tutkimusryhmien jäsenet ovat väitöskirja- ja post doc -tutkijoita. Edellytämme hakemuksessa suunnitelmaa kansainvälisen tutkimusverkoston rakentamisesta.

➡️ TUTKIMUSRYHMÄN HAKUOHJEET


Apurahakierros 2025

Liikesivistysrahaston apurahakierroksen hakuaika on 1.6.–15.8. Hakukierroksesta ilmoitetaan vuosittain verkkosivujemme lisäksi suurimmissa päivälehdissä toukokuun loppupuolella.

Apurahat julkistetaan marras-joulukuussa rahaston verkkosivuilla ja niistä ilmoitetaan saajille sähköpostitse.