Apurahan nostaminen
Sähköpostitse lähetettävä apurahan vahvistuskirje sisältää tiedot, joita tarvitaan apurahasitoumuksen täyttämiseen apurahajärjestelmässä. Henkilökohtaisen apurahan käyttöedellytys on suomalainen henkilötunnus ja SEPA-pankkitili. Yhteisön apurahan sitoumuksessa ja maksatuksessa käytetäään organisaation Y-tunnusta. Apuraha katsotaan perutuksi, jos maksatusta ei ole aloitettu kolmen vuoden kuluessa vahvistusilmoituksen päivämäärästä.
Apurahasitoumus ja maksatussuunnitelma tulee täyttää apurahajärjestelmässä kuukauden 20. päivään mennessä. Maksusuunnitelma noudattaa päätöksessä ilmoitettua apurahakautta (4–12 kuukautta, tutkimusryhmä 12–36 kuukautta) ja hankkeen toteutumista.
Kokopäiväinen (12 kk) henkilökohtainen työapuraha maksetaan tyypillisesti 5–7 erässä, mutta kuukausierien määrät ja koot vaihtelevat. Huomioi suunnitelmaa laatiessasi, että työskentelyapurahan yksittäinen kk-erä voi olla enintään 7 000 euroa. Tutkimusvierailun maksuerät voivat maksatuspyynnössä saajan toimittamin selvityksin poiketa enimmäismäärästä. Jos päätöksessä ei määrätä ajanjakson pituutta, on kyseessä kohdeapuraha, ja maksatus on yleensä yhdessä erässä.
Apuraha maksetaan saajan esittämän maksatussuunnitelman mukaisesti. Mikäli suunnitelma on täytetty puutteellisesti, ei halutun maksusuunnitelman toteuttaminen ole mahdollista.
Apurahat maksetaan kunkin kuukauden viimeiseen arkipäivään mennessä.
Poikkeukset:
Työskentelyapurahan maksatuksen voi keskeyttää määräajaksi, esim. saajan aloittaessa määräaikaisen kokopäivätyön tai vanhempainvapaan ajaksi. Ilmoita muutoksesta (apurahat@lsr.fi) ja ole yhteydessä Melaan määräaikaisen keskeytyksen käytännön asioista (www.mela.fi).
Pienet muutokset maksatusaikatauluun voidaan kauden aikana käsitellä sähköpostitse annetun pätevän selvityksen perusteella (apurahat@lsr.fi).
Apurahatutkijoiden vakuuttamisesta vastaava Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela edellyttää vähintään neljän kuukauden työskentelyyn Suomessa myönnettyjen apurahojen saajilta lakisääteisen Myel-vakuutuksen ottamista. Ilmoitamme Melalle apurahoista ensimmäisten maksuerien yhteydessä. Apurahan saajan tulee olla oma-aloitteisesti yhteydessä Melaan vakuutusturvan järjestämiseksi. Tarkemmat tiedot vakuuttamisesta ovat Melan verkkosivuilla.
Liikesivistysrahaston apurahat sisältävät mahdolliset työskentelystä koituvat kulut. Työryhmän kohdalla mahdollinen aputyövoiman käyttö edellyttää, että ryhmän vastuuhenkilö vastaa lakisääteisen sosiaaliturvan hakemisesta.
Apurahat ovat verovapaita vuosittain vahvistettavan valtion verottoman taitelija-apurahan määrään saakka. 1.3.2024 alkaen enimmäismäärä on 26.355,60 euroa / vuosi.
Tuloverolain (1535/92, 82§) mukaan opintoja tai tutkimusta varten saadut stipendit tai muut apurahat taikka tieteellisen, taiteellisen tai yleishyödyllisen toiminnan tunnustukseksi saadut palkinnot ovat tietyin edellytyksin veronalaista tuloa.
Konferenssiosallistumiseen myönnetyn apurahan voi nostaa vasta kun on varmistunut, että tutkijan paperi on hyväksytty esitettäväksi. Jos useaa konferenssia varten haettu apuraha on myönnetty huomattavasti haettua pienempänä, voi apurahan saaja valita hakemuksessaan mainituista konferenssista sen johon apurahan käyttää. Lähetä hyväksymiskirjeesi joko sähköpostilla: apurahat@lsr.fi tai liitä se väliselvityksenä apurahallesi sähköisessä järjestelmässä. Tämä ei kuitenkaan poista apurahan käytön loppuraportointivelvollisuutta.
Yhteisöille (mm. koulut ja yhdistykset) myönnetyt apurahat maksetaan ainoastaan yhteisön pankkitilille. Maksua varten yhteyshenkilön tulee ilmoittaa maksatuspyyntölomakkeella Y-tunnus, ei omaa henkilötunnustaan.
Tutkimusryhmän vastuuhenkilö osittaa ryhmän apurahan muille työryhmän jäsenille maksatuspyyntöä tehtäessä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, edellytämme tutkijaryhmän vastuuhenkilön allekirjoittamaa suunnitelmaa siitä, miten myönnetty apuraha tulee jakaantumaan eri tutkijoiden kesken. Tutkimusryhmän aputyövoimalle verovapaata apurahaa ei voida maksaa.
Tutkimusryhmän saamasta apurahasta vain ryhmän yhteiset kulut voidaan projektin vastuuhenkilön päätöksellä maksaa yliopistolle tai muulle vastuuorganisaatiolle (Y-tunnus).
Raportointi
Apurahan saajan on toimitettava käyttöselvitys Liikesivistysrahastolle viipymättä apurahakauden päättyä. Käyttöselvitys laaditaan apurahajärjestelmässä ja sen laatijan tulee olla nimetty apurahan saaja. Ohjeet ja järjestelmälinkki ovat samat kuin maksatuspyynnössä. Jos väitöskirjalla tai muulla tutkimusjulkaisulla on pysyvä verkko-osoite, sisällyttäkää se selvitykseen.
Otamme mielellään vastaan painetut väitöskirjat rahaston jakeluosoitteseen: Liikesivistysrahasto, Museokatu 8 A 1, 00100 Helsinki.
Käyttöselvitys on lähtökohtaisesti julkista tietoa Liikesivistysrahaston tukemasta hankkeesta. Hyvän tavan mukaista on mainita rahoittaja esim. julkaisun alkusanoissa sekä myös muissa hankkeeseen liittyvissä julkaisuissa.
Apurahoja koskevan raportoinnin tavoitteina on:
Selvitys hankkeen kokonaiskustannuksista ja niiden kattamisesta on olennaista. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä apurahan turvin on saatu aikaan. Henkilökohtaisen oppimisen ja kokemisen merkitystä ei kannata väheksyä, vaikkei apurahoja pelkkään kokemusten hankkimiseen myönnetäkään. Jos stipendiaatti on apurahan turvin ollut virka- tai opintovapaalla, tämä tulee kertoa mahdollisimman täsmällisesti.
Ellei loppuraporttia voida toimittaa hankkeen jatkuessa tai sen viivästyessä, on viimeistään kahden vuoden kuluttua apurahan myöntämisestä annettava väliraportti työn etenemisestä tai jatkumisesta. Tämän jälkeen odotamme raportteja vuoden välein, kunnes hanke päättyy.
Yhteydenotot ja lisätietoja: apurahat(at)lsr.fi