Tälle sivulle on koottu esimerkkikysymyksiä ja vastauksia, jotka auttavat apurahansaajia ymmärtämään apurahan nostoon, käyttöön ja raportointiin liittyviä käytäntöjä ja velvoitteita. Ennen kuin kirjaudut maksujärjestelmään, muista lukea apurahansaajan ohjeet verkkosivuilta.
MUUTOKSET APURAHAN KÄYTTÖKOHTEESEEN
Kysymys: Apurahani on ulkomaiseen yliopistoon suuntautuvaan tutkimusvierailuun, mutta professori, joka kutsui minut, on jättänyt positionsa. Voinko tehdä tutkimusvierailun toiseen yliopistoon?
Vastaus: Kun sinulla on kutsukirje tai muu vahvistus toisesta yliopistosta, toimita kyseinen dokumentti Liikesivistysrahastoon sähköpostitse: apurahat@lsr.fi. Apurahan käyttösuunnitelma tarkistetaan ja käsitellään uudelleen. Vahvistamme sinulle erikseen, mikäli muutos hyväksytään.
Kysymys: En valitettavasti ole voinut toteuttaa apurahapäätöksessäni olevaa kansainvälistä tutkimusvierailua, mutta suunnittelen tekevän sen seuraavien kahden vuoden aikana. Voisinko saada joustoa vierailun ajankohtaan?
Vastaus: Hankkeen voi aloittaa kolmen vuoden kuluessa apurahan myöntöpäätöksestä ilman eri ilmoitusta. Apurahasi käyttöaikaa voidaan myös pidentää perustellusta syystä. Toimita vierailuyliopiston vahvistama kutsu ja todistus ennen suunnitelman mukaista vierailua.
Kysymys: Jouduin pakottavista syistä perumaan osallistumiseni konferenssiin, mutta minut on nyt hyväksytty toiseen, samantasoiseen kansainväliseen konferenssiin. Voinko muuttaa apurahan kohdetta?
Vastaus: Kyllä voit. Toimita uusi kutsukirje tai hyväksyntädokumentti ennen maksupyyntöä, ja tarkista että myös matkabudjetti on samaa tasoa kuin alkuperäinen kohde. Selvitä matkakohteen muutos myös sähköisellä käyttöselvityslomakkeella konferenssin jälkeen.
APURAHAN MAKSATUS
Kysymys: Olen aloittamassa apurahakautta, ja täytin apurahakohtaisen sitoumuksen ja maksuyhteystiedot apurahajärjestelmässä. Onko apurahan maksupyyntö toimitettava erikseen joka kuukauden 20. päivä?
Vastaus: Ei tarvitse. Suosittelemme, että kirjaat apurahan apurahajärjestelmässä koko apurahakauden maksuerät. Työskentelyapurahat maksetaan hankkeen etenemisen mukaan tyypillisesti 5–7 erässä, mutta kuukausierien määrät ja koot vaihtelevat. Kun kirjaat kerralla kaikki apurahakauden maksuerät, sinun ei tarvitse tehdä erillisiä nostopyyntöjä. Huom: heinäkuussa ei ole apurahojen maksua (maksatus kesä-/elokuussa).
TUTKIMUSAVUSTAJAN PALKKAAMINEN
Kysymys: Sain apurahan väitöskirjan jälkeiseen tutkimukseen, mutta hakemuksessani ei ollut mainintaa tarvittavasta tutkimusavustajan palkkaamisesta. Voinko käyttää apurahaa myös tähän tarkoitukseen?
Vastaus: Voit palkata apulaisen esimerkiksi aineistonkeruuseen, jos budjettisi sallii sen. Huomioi kuitenkin lakisääteiset ehdot liittyen palkkojen/palkkioiden, provisioiden ja kulukorvausten maksamiseen. Voit käyttää palkanmaksuun esimerkiksi palkka.fi-ohjelmaa.
RAPORTOINTI TUTKIMUKSEN OLLESSA VIELÄ KESKEN
Kysymys: Minun täytyy toimittaa selvitys apurahaprojektista, mutta väitöskirjani ei ole vielä valmis. Miten toimin raportoinnissa?
Vastaus: Täytä käyttöselvitys sen mukaan, mitä olet saanut aikaan apurahakauden aikana. Riittää, että raportoit kauden tulokset. Jos olet kauden aikana hakemassa uutta Liikesivistysrahaston apurahaa, sinun on toimitettava hakemuksen liitteenä apurahakauden vapaamuotoinen väliraportti.
APURAHAKAUDEN KESTO JA MAHDOLLISET VIIVÄSTYKSET
Kysymys: Onko mahdollista pidentää apurahakautta alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna, ja vaatiiko tämä erillisen ilmoituksen tai myöntäjän hyväksynnän?
Vastaus: Kauden pituus liittyy erityisesti apurahatyöskentelyyn. Apurahansaajan on kauden alussa haettava lakisääteistä Myel-vakuutusta, mikäli apurahalla työskentely kestää vähintään neljä kuukautta (mela.fi). Liikesivistysrahaston ja Melan välisen käytönnön mukaan saaja voi myös ilmoittaa työskentelyn pituudeksi Liikesivistysrahaston määrittelemää kautta enintään 50 % pitemmän keston (kk). Kesto ei kuitenkaan saa ylittää 12 kuukautta, paitsi jos kyseessä on monivuotisen tutkimusryhmän jäsen.
APURAHANSAAJAN OSA-AIKATYÖ
Kysymys: Voinko tehdä osa-aikatyötä apurahakauden aikana, ja mitä ehtoja tai rajoituksia siihen liittyy?
Vastaus: Apurahakaudella tehtävä osa-aikainen työ voi olla keskimäärin enintään 50 % kuukausittaisesta työajasta, erityisesti jos työ liittyy apurahalla tehtävään tutkimukseen. Mikäli asia ei ole ollut esillä hakemuksessa, on tällaisesta työstä kuitenkin ilmoitettava rahaston toimistolle (apurahat@lsr.fi). Huomaa, että palkkatyön velvoitteet eivät kuulu apurahan myöntäjän vastuulle, joten varmista myös työnantajasi kanta asiaan.
TUTKIMUSRYHMÄN KULUT
Kysymys: Kuuluvatko aineiston analyysikulut (tutkimusaineiston analyysiohjelmistot) myös aineistonhankintakuluihin?
Vastaus: PI:n (Principal Investigator) vastuulla olevalla tutkimus- ja rahoitussuunnitelmalla aineistonhankinta voi kattaa analyysiohjelmiston.
TUTKIMUSRYHMÄN JÄSENEN APURAHAKAUDEN PIDENTÄMINEN
Kysymys: Onko PI:n johtaman tutkimusryhmän jäsenen apurahakautta mahdollista pidentää ryhmän saaman apurahapäätöksen puitteissa?
Vastaus: Tämä on mahdollista. Tutkimusryhmän jäsenen apurahakautta on mahdollista pidentää perustellusta syystä. Jos jatkoapurahan kesto on vähintään 4 kk se vakuutetaan omana apurahanaan. Alle 4 kk kestoiset jatkoapurahat vakuutetaan yhdistämällä eli ne ketjutetaan aiempaan apurahaan. Apurahansaajan tulee kuitenkin itse hakea yhdistämistä Melan asiointipalvelussa.
VEROTUS
Kysymys: Olen saanut apurahan kuuden kuukauden tutkimusvierailuun. Mitä vero- ja muita lakisääteisiä velvoitteita minun pitäisi tietää?
Vastaus: Perehdythän ajankohtaisiin ja voimassa oleviin ohjeisiin verottajan (vero.fi) ja Melan (mela.fi) sivuilla. Työskentelyapuraha on verovapaata tuloa valtion vuosittain vahvistamaan taiteilija-apurahan enimmäismäärään saakka (vuonna 2025 enintään 26 671,92 euroa). Huomioi myös kuuden kuukauden tutkimusvierailuun liittyvät eläketurva- ja vakuutusasiat, joista saat lisää tietoa Eläketurvakeskuksen sivuilta (www.etk.fi). Ulkomailla tapahtuva apurahatyöskentely ja sen kesto vaikuttavat vakuuttamiseen, sosiaaliturvaan ja vähennyksiin.