Tuomas Möttönen

Yrittäjien kasvukertomuksia: Yrittäjäneuvosten yrittäjäkertomukset julkaistaan Yrittäjän päivänä 5.9.

Suomessa on vietetty vuodesta 1997 lähtien Yrittäjän päivää 5.9. Päivä merkittiin Helsingin yliopiston almanakkaan 2010. Päivän tarkoituksena on tehdä yrittäjyyttä tutuksi ja luoda yhteiskuntaan yrittäjämyönteistä ilmapiiriä. Eri puolilla Suomea järjestetään lukuisia tapahtumia. Yrittäjän päivän päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö (ent. Yrittäjäpatsassäätiö).

Useat yritykset tekevät tänään somejulkaisuja hashtageilla #yrittäjänpäivä24 ja #yrittäjät #yrittäjätietokanta ja #yrittäjäneuvos

Yrittäjäpäivänä on hyvä muistaa nykyisiä ja entisaikojen sisukkaita yrittäjiä. Uudessa yrittäjyyskasvatuksen verkkojulkaisussa (yrittajatietokanta.fi) julkaistaan 5.9. kaikkien yrittäjäneuvoksen arvonimen saaneiden yrittäjäkertomukset. Tarkoitus on tuoda esille yrittäjiä ja yrittäjävaikuttajia, joilla on ollut merkitystä nykyaikaisen yrityskulttuurin kehittymiseen.

Yrittäjäneuvokset: ansioituneita yrittäjiä eri puolelta Suomea

1990-luvun alun syvän laman yksi opetus oli se, että Suomen talous oli liikaakin suuryritysten varassa. Sen vuoksi Suomessa alettiin luomaan edellytyksiä yksityisyrittäjyydelle. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen oppiminen sai lisää painoarvoa koulutuksessa ja tutkimuksessa. Ryhdyttiin puhumaan yrittäjyysyhteiskunnasta. Nykyisin korostetaan nopeasti kasvavien yritysten (kasvuyritysten) taloudellista merkitystä.

Yrittäjyyden arvostamisen lisääntyminen näkyi myös siten, että ryhdyttiin myöntämään yrittäjäneuvosten arvonimiä. Tähän mennessä arvonimen on saanut 60 yrittäjää. Perheyritykset ovat hyvin edustettuna arvonimen saajissa. Aikaisemmin yrittäjäneuvoksista ei ole tehty kokoavaa esitystä.

Presidentti myönsi ensimmäiset yrittäjäneuvoksen arvonimet 14.päivä joulukuuta 1990. Arvonimen saivat Eino Rajamäki (Seinäjoen Varaosakeskus Oy) ja Antti Wetterwik (Leipurien Tukku Oy). Monille merkittäville yrittäjille on myönnetty yrittäjäneuvoksen arvonimi. Heistä voidaan mainita desingvalaisimien kehittäjä Jukka Jokiniemi (Innojok Oy) ja ylöjärveläisen Dynasetin perustaja Reijo Karppinen. Arvonimiä on myönnetty eri puolella Suomea toimineille monien toimialojen yrittäjille, kuten raumalaiselle Lokari-lokasuojan kehittäjälle Leo Laineelle, raahelaiselle Anja Miilukankaalle (Miilukangas Oy) ja Pohjois-Karjalan Liperissä toimivan Mantsinen Group Oy:n perustajalle Veli Mantsiselle.

Tietokannan avulla pystyy tarkastelemaan yrittäjäneuvosten jakautumista eri hakukriteereillä. Yrittäjäneuvoksen arvonimen saaneista noin viidennes on ollut vailla muodollista koulutusta. Korkeakoulututkinnon on suorittanut joka neljäs. Perheyritysten johtajisto on hyvin edustettu arvonimen saajissa. Noin 70 % arvonimen saaneista on perheyrittäjiä. Noin puolet yrittäjistä on myös itse perustanut yrityksen. Ammattijohtajia ja järjestöjohtajia on noin kymmenkunta. Muita hakuominaisuuksia ovat mm. henkilöiden kotipaikkakunnat ja yritysten toimialat.

Yrittäjätietokannan käyttäminen yrittäjyysopetuksessa

Yrittäjätietokannan kasvuyrittäjien kertomukset avaavat yrittäjäpolkuja ja tuottavat käytännön tietoa siitä, mitä on olla yrittäjänä ja miten yrittäjät ovat selviytyneet eteen tulleista ongelmista ja vastoinkäymisistä. Yrittäjyysopettajat pystyvät tietokannan avulla yhdistämään käytännön esimerkkejä opetussisältöihin.

Yrittäjätietokannasta voidaan tehdä myös analyysejä, millaisia ominaisuuksia ja taitoja menestyneillä yrittäjillä on ja miten yrittämisen taitoja opetustyössä voidaan kehittää. Samoin voidaan esimerkkien avulla havainnollistaa, miten yritystoiminnassa yritysideat ja innovaatiot syntyvät. Tietokanta on osa yrittäjyysyhteiskunnan tietoperustaa ja edistää talouden kilpailukykyä. Se vahvistaa nuorten talousosaamista ja kehittää yrittäjyyskasvatuksen opetusta sekä luo yrittäjämyönteistä ilmapiiriä nuorisoon ja lisää laaja-alaisesti yrittäjyyden arvostusta. Kasvun kokeneiden yrittäjien kertomukset tuovat esille kasvuyrittäjyyttä ja sen yhteiskunnallista merkitystä.

Yrittäjyyskasvatuksen edistäminen

Yrittäjätietokantaa on tarkoitus täydentää ja lisätä siihen yrittäjyysopetusta tukevaa materiaalia. Yrittäjätietokanta soveltuu käytettäväksi oppilaitosten ja eri organisaatioiden yrittäjyyskasvatuksessa. Tietokanta soveltuu kaikille opettajille, jotka ovat mukana yrittäjyyteen liittyvässä opetuksessa. Tietokanta lisää ymmärrystä yrittäjyyden kehityksestä.

Tarkoitus on, että tietokanta tulee muodostamaan informaatioalustan, jonka avulla on mahdollista jakaa tutkimuspainotteista aineistoa yrittäjistä ja yrittäjyydestä. Yrittäjätietokannan tavoitteena on lisätä vuoropuhelua yrittäjyysasiantuntijoiden, -opettajien, -tutkijoiden ja yrittäjien välillä.

Tietokantaa esitellään Yrittäjyyskasvatuksen Tutkimusseuran järjestämillä Yrittäjyyskasvatuspäivillä Jyväskylässä 24.-25.9.2024. Yrittäjyyskasvatuspäivät on suunnattu yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneille tutkijoille, opettajille sekä käytännön toimijoille. Konferenssin teemana on Vastuullinen ja kestävä yrittäjyyskasvatus. Tapahtuma järjestetään EduFutura -hengessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Gradian toimijoiden kesken.

Sosiaalisessa mediassa juhlistat Yrittäjän päivää hashtageilla #yrittäjänpäivä24 ja #yrittäjät

Julkaisutiedot:

Suomalaisia yrittäjien kasvukertomuksia

Etusivu

Artikkelikuvatiedot (alk. vasemmalta):
Yrittäjäneuvos Veli Mantsinen (Mantsinen Group Oy)
Yrittäjäneuvos Reijo Karppinen (Dynaset Oy)
Yrittäjäneuvos Anja Miilukangas (Miilukangas-konserni)
Yrittäjäneuvos Jukka Jokiniemi (Innojok Oy)
Yrittäjäneuvos Esko Mäkelä (Mäkelän perheen kuva-arkisto / Mäkelä Alu Oy)


Kirjoittaja toimii tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistosta. Kirjoittaja on parhaillaan valmistamassa tietoteosta Globaalit uudistajat: lamasta yrittäjyysyhteiskuntaan 1990–2024.
Hän on koonnut tiedot
Viipurin evakkoyritykset -tietokantaan (VSKS).