Nuori Yrittäjyys ry

Nuorten yrittäjyyden tukeminen kannattaa

KUVA: ATTE KAJOVA

Välillä kuulen kysyttävän, miten voisin auttaa nuoria. Nuoret tarvitsevat yksinkertaisesti kannustusta ja rohkaisua, läsnäoloa, kiinnostusta ja tunnetta siitä, että heidän jutuillaan on merkitystä, eikö?

Yrittäjyyskasvatus on yrittäjyyden ja työelämäasenteen juniorityötä. Yrittäjyyskasvatus vahvistaa nuorten verkostoja ja yhteisöllisyyttä, jossa iloitaan omasta ja toisen menestyksestä. Yrittäjyyskasvatuksen kautta syntyy muuttuvassa työelämässä tarvittavia taitoja ja maailman paras osaaminen saa siivet. Kun nuori luottaa itseensä, hän uskaltaa luottaa myös muihin — ja muut uskaltavat luottaa häneen.

Pitkäkestoisessa Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen osana koulutyötään. Ohjelma antaa nuorille yrittäjyyden rooliasun ja mahdollisuuden harjoitella konkreettisesti yrittäjyyttä ja työelämässä tarvittavia taitoja. Yrittäjyyttä harjoitelleiden nuorten oppimisen oivallukset, rohkea asenne ja huikeat ideat antavat meille kaikille valonpilkahduksen siitä, että tulevaisuutta kohti mennään pää pystyssä.

Yrittäjyyskasvatuksen kärkijärjestönä olemme Nuori Yrittäjyys ry:ssä havainneet, että nuorten yritysideat vastaavat vuosi vuodelta terävämmin yhteiskunnallisiin haasteisiin ja huomioivat kestävän kehityksen ja luonnon rajallisten resurssien arvon. Nuorten vastuun ottaminen, luovuus ja yhteistyötaidot pääsevät kukoistamaan ratkaisujen kehittämisessä, yritysideoiden innovoimisessa, harjoitusyritysten pyörittämisessä ja verkostojen rakentamisessa.

Tänä keväänä nuorten Vuosi yrittäjänä -yrittäjyyskasvatusohjelman loppuhuipennuksessa korostui tekemisen kautta oppiminen, tavoitteen asettaminen, oman työn johtaminen ja vastuunottaminen. Ideoissa näkyi tiimityön merkitys, luovuus ja sisukkuus ja lopputulemana oli ”me tehtiin se!”

Voittajayrityksen terveiset: ”Nuoret pitää ottaa mukaan tekemään tulevaisuutta”

Vuonna 2019 lukuvuoden paras peruskoulun NY-yritys oli hämeenlinnalainen Avot NY. Tuolloin 15-vuotiaat Aatu, Otto ja Veeti pitchasivat itsensä voittoon Helsingissä järjestetyssä vuosittaisessa Uskalla Yrittää -finaalissa. Erityisen finaalista teki presidentti Niinistön vierailu tapahtuman messuilla. Nuorten tie vei Suomi Areenan lavalle, jossa nuorten innostus ja palo omaan tekemiseen vei voiton vanhemmilta nuorilta.

Liikesivistysrahaston vuosijuhlassa marraskuussa 2019 pääsimme Avot NY:n toimitusjohtaja Aatu Veikkolan kanssa lavalle esiintymään. Juhlaillan aikana Aatu tarttui toimeen ja verkostoitui vauhdilla juhlayleisön joukossa. Muutaman viikon kuluttua saimme lukea, kuinka Avot NY – tuolloin jo Avot Group – oli tavannut Keskon johtoryhmän ja ollut sparrattavana pääkonttorilla.

Aatun kokemusten valossa nuorten yrittäjyyskasvatuksen tukeminen on tärkeää:

– Olen hirmu onnekas ja kiitollinen, että pääsin LSR100-juhliin. Olin otettu, että sain tulla ja halusin saada kaiken irti. Verkostoiduin monen kanssa, mutta isoin asia oli, kun Keskon pääjohtaja Mikko Helander kiskaisi hihasta ja kutsui Avotin tapaamiseen. Näin alkoi Avot Groupin ja Keskon välinen yhteistyö. Nuoret ovat innokkaita koittamaan ja rakentamaan maailmaa, joka tukee omia arvoja. Jos nuoret saavat tilaisuuden, he kyllä käyttävät sen. LSR-juhla antoi omalle idealle ja yritykselle paljon sellaista, mitä ei voi rahassa mitata.

”Nuorissa on tulevaisuus” -mantra on totta, kunhan nuoret saavat olla tekemässä tulevaisuutta. Työelämätaitoja ei opi kuin tekemällä ja siksi on erityisen tärkeää, että siihen ohjataan tukea. Ei täydy edes lukion laajaa matikkaa käydä ymmärtääkseen hyödyt, joita Suomi saa, kun nuoret haluavat tehdä ja yrittää. Monella on idea tai halua ryhtyä yrittäjäksi, mutta konkreettisista asioista ei tiedetä ja siksi nuorten yrittäjyyttä on tuettava.

Liikesivistysrahasto on tukenut Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. Vuonna 2019-20 tuki kohdennettiin erityisesti Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja Uskalla Yrittää -finaalin järjestämiseen.


Kirjoittajat ovat Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen sekä Avot Group Oy:n toimitusjohtaja Aatu Veikkola. 

Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia Nuori Yrittäjyys (NY)-yrityksiään, yläkoulussa, toisella asteella (lukio ja ammattiopistot) ja korkeakouluissa. Ohjelmassa nuoret perustavat yksin tai ryhmässä NY-yrityksen ja käyvät sen kautta yrittäjyyden koko prosessin läpi. Kuluvan lukuvuoden aikana n. 3500 nuorta perusasteen, toisen ja korkea-asteen opiskelijaa on osallistunut Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja perustanut Suomeen yhteensä 1461 oikealla rahalla toimivaa harjoitusyritystä omien liiketoimintaideoidensa edistämiseksi.

Kevään aikana yli 450 NY-yritystä ja yli 1200 NY-yrittäjää osallistui alueellisiin semifinaaleihin ympäri Suomea. 60 yritystä selvitti tiensä eteenpäin semifinaaleista finaaleihin, joissa yritykset ja nuoret yrittäjät kilpailevat SM-titteleistä ja EM-kisapaikoista. Finaalin viimeiseen vaiheeseen, eli tuomariston videohaastatteluihin pääsi 15 yritystä. Uskalla Yrittää -kilpailu on ohjelman SM-kilpailu, joka rakentuu 14 alueellisesta semifinaalista ja SM-finaalista. Finaalin pääpalkintona on edustusoikeus EM-kisoihin. Vuoden 2020 Uskalla Yrittää -kilpailun palkinnot jaettiin ja julkistettiin 23.4. Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan voi tutustua verkossa: https://vuosiyrittajana.fi ja Uskalla Yrittää -kilpailun sivusto on https://uskallayrittaa.fi/.