Linda Turunen

Muuttuva maailma ja tutkijan sesonkiaika

Vuosi 2020 toi epävarmuuden tulevaisuudesta, muutti arjen etäilyksi ja sosiaaliset suhteet sopivan turvavälin päähän. Työskentely siirtyi kotitoimistolle ja tapaamiset – niin luennot, konferenssit kuin projektipalaveritkin – muuttuivat virtuaaliseksi.  Aluksi uusi työskentelyn muoto tehosti aikaansaannoksia, mutta tutkijan työn yksinäisyys alkoi ennen pitkää kaivata rinnalleen sosiaalista työympäristöä ja kollegoita kahvihuoneessa. Työarjesta irrottautumiseen tarvittiin tehokeinoja, tulihan kodista paikka työlle, harrastuksille ja rentoutumiselle.

Uskon, että en ole korona-kurimuksen tuottaman etäilyn ja siitä seuranneiden vuoristoratamaisten tunnekuohujeni kanssa yksin.

Haasteista huolimatta, kuluttajakäyttäytymisen muutos kiehtoo tutkijasieluani. Poikkeustilasta seuranneet välittömät muutokset ja niiden ymmärtäminen sekä uudelleen jäsentyneen normaalin piirtyminen luo hedelmällistä kenttää tutkimukselle. Akateemisen maailman kentällä murros on tuottanut useita ”Call for Papers” -kutsuja ”Special Issue”:hin ja osallistujat Avoimen yliopiston verkkokursseilla ovat moninkertaistuneet muutamista kymmenistä satoihin. Akateemisella kentällä murros ja muuttunut maailma on tutkijan suurta sesonkiaikaa.

Korona on osoittanut, että kaikkea ei voi suunnitella liian tarkasti ja suorittaa päämäärään puskevalla tehokkuudella ympäristöä huomioimatta. Kun maailma kääntyy päälaelleen, on joustavuus ja sopeutuminen ainoa keino pysyä mukana muutoksessa.

Liikesivistysrahaston tukema ”Muodikasta Vastuullisuutta”-kirjaprojekti on muokkautunut ympäristön muutoksen mukana – niin aikataulullisesti kuin sisällöllisestikin. Vaikka kirjaprosessin typistäminen lyhyeen pakettiin oli alkuperäinen suunnitelma, oli maailma suunnitelmaa tehdessä vielä kovin toisenlainen. Pandemian rajoitusten keskellä kirja muodista, vastuullisuudesta ja kuluttamisesta tuntui kovin kaukaiselta: Vaatteiden kulutus on typistynyt kotiasuihin ja etäpalavereihin soveltuviin yläosiin. Maskit ovat uusi keino erottua kaduilla.

Kirjan aihe on edelleen enemmän kuin ajankohtainen, eikä tutkimuksellinen tausta ole poistunut. Vastuullisuus on muodikasta yli tekstiiliteollisuudenkin, ja uskoakseni sen asema liiketoiminnan lähtökohtana tulee kirkastumaan post-korona ajassamme. Kirjan työstäminen korona-aikana on johtanut kirjoitusprosessin jakamiseen pidemmälle aikavälille, lisäaineiston keräämiseen, vuorovaikutteisempaan lähestymiseen yritysten edustajien kanssa ja sitä kautta kirjan sisällön mukauttamiseen paremmin maailmaan, jossa nyt ja tulevaisuudessa elämme. Lisäksi olen löytänyt projektiin mukaan kumppanin, ja järjestänyt Morning Show -työpajoja, jotka ovat haastaneet pienyrityksiä pohtimaan vastuullisuuden moninaisuutta ja tärkeyttä yrityksen liiketoiminnan keskiössä.

Muutoksista huolimatta, alkaa vuosi 2021 näyttää edeltäjäänsä valoisammalta: keskustelut potentiaalisen kirjakustantajan kanssa ovat käynnissä ja lähitulevaisuudessa häämöttävä konkretisoituma kannustaa etätyöskentelyn loppuspurttiin.