Erja Kettunen-Matilainen ja tutkimusryhmä

Miten yritykset voivat vahvistaa yhteiskunnallista resilienssiä?

Resilienssillä eli kriisinkestävyydellä tarkoitetaan yhteisön tai yhteiskunnan kykyä sopeutua vaaran vaikutuksiin, toipua niistä sekä säilyttää ja ennallistaa olennaisia perusrakenteita. Se ilmenee selviytymis- ja sopeutumiskykynä sekä muutosvalmiutena ja oppimisena. Resilienssi edellyttää erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden yhteistyötä monimutkaisissa sosioekonomisissa järjestelmissä, mikä vahvistaa valmiutta kohdata tulevia kriisejä.  

Koronapandemia, globaalit geopoliittiset jännitteet ja hybridisodat nostivat varautumisen merkityksen uudelle tasolle. Uusia keinoja haetaan yhteiskuntia ylläpitävien toimialojen kuten ruoantuotannon, informaatioteknologian ja lääketeollisuuden toimitus- ja toimintavarmuuden tukemiseksi paikallisesti ja kansainvälisesti.  

Tutkimuksemme sai alkunsa kysymyksestä, miten yritykset voisivat vahvistaa yhteiskunnallista resilienssiä vuorovaikutuksessa julkisen sektorin, muiden yritysten ja tieteen kanssa. Millaista sääntelyä ne tarvitsevat turvaamaan kestäviä ratkaisuja ja tarvittavia innovaatioita Suomessa ja globaalisti? Miten yritysten uuden tiedon yhteiskehittäminen (knowledge co-creation), tiedon ja teknologioiden jakaminen sekä monitaustainen yrittäjyys tukevat paikallista elinvoimaa? Mikä on EU:n kauppapolitiikan merkitys kestävän elintarviketuotannon ja lääketeollisuuden globaalien toimitusketjujen vakaudessa? 

Haemme vastauksia näihin kysymyksiin tutkimalla yritysten yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa tapaustutkimuksissa Suomessa, EU:ssa ja globaalissa etelässä. Oletuksena on, että yhteistyö – ennemminkin kuin konflikti – luo pohjaa taloudelle, hyvinvoinnille ja kestävyydelle sekä tukee oikea-aikaisen ja -paikkaisen politiikan kehittämistä. Yhdistelemme talousmaantieteen, kansainvälisen liiketoiminnan sekä alue- ja kehitystaloustutkimuksen näkökulmia, ja kansainvälinen yhteistyöverkostomme tuo osaamista eri osatutkimuksiin. Tuottamalla uutta tietoa sopeutumisesta globaaleihin kriiseihin hankkeen tulokset tukevat päätöksentekoa sekä yritys- että julkisella sektorilla. 


D.Sc. (Econ. & Bus.Adm.). dosentti Erja Kettunen-Matilainen Turun yliopistosta sai vuoden 2024 apurahakierroksella 100 000 euron apurahan tutkimusryhmän hankkeelle ”Strengthening societal resilience and security of supply in global stakeholder collaboration”. Painoalueena on Tulevaisuuskestävä ympäristö.