Jyväskylän yliopiston professori Tuure Tuunasen tutkimusryhmän hankkeessa tutkitaan kyberfyysisiä palveluinnovaatioita ja niiden kehitysprosessia. Nämä palveluinnovaatiot pohjautuvat erilaisten sensoreita, analytiikkaa ja tekoälyä yhdistävien kyberfyysisten järjestelmien hyödyntämiseen. Näiden avulla fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat. Hankkeen tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä näiden palvelujen ja tuotteiden kehityksessä. Yhtenä tuoreimpana esimerkkinä kyberfyysisestä palvelusta on Amazonin esittelemä Amazon Go -kauppakonsepti, jossa asiakas tunnistautuu ovella omalla älypuhelimellaan ja hänen ostoksiaan seurataan erilaisilla sensoreilla ja videokuvalla.
Value Creation for Cyber-Physical Systems and Services -tutkimusryhmään kuuluu tutkijoita ympäri Suomea sekä myös Ruotsista. Viime viikolla mukaan liittyivät tutkijatohtorit Eeva Aartolahti ja Markus Makkonen. Teemme hyvin monipuolista tutkimusta käyttäen niin kysely- ja kokeellisen tutkimuksen menetelmiä kuin myös laadullisia menetelmiä. Lisäksi ryhmä on maailman kärkeä konstruktiivisen tutkimuksen teossa tietojärjestelmätieteen ja palvelututkimuksen alueilla. Ryhmä on edelleen voimakkaassa kasvussa ja vuoden loppuun mennessä meitä on varmaankin jo noin kolmekymmentä tutkijaa miettimässä kyberisoituja palveluita. Tutkimusryhmän toimintaan voi tutustua sen kotisivujen https://www.jyu.fi/it/en/research/our-active-research/cpss, Twitterin (@cpss_jyu) ja LinkedIn-sivujen kautta: https://www.linkedin.com/groups/12387801/.
Tutkimusryhmä on hyvin kansainvälisesti verkostoitunut. Liikesivistysrahaston tukemassa tutkimushankkeessa ryhmä tekee yhteistyötä Arizonan valtion yliopiston Service Leadership -tutkimuskeskuksen kanssa (https://research.wpcarey.asu.edu/services-leadership/, Twitter @WPCCSL). Tämä yhteistyö mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön myös Suomessa hankkeeseen osallistuville yrityksille. Tutkimuskeskus on kansainvälistä huippua; sen yritysjäsenet ovat mm. American Express, Boing, Cox, Honeywell, Lenovo, Mayo Clinic, Nikon, Oracle, Starbucks, StateFarm ja Über.
Tutkimusryhmän julkaisuihin voi tutustua https://www.jyu.fi/it/en/research/our-active-research/cpss/publications -sivulla. Sieltä löytyvät myös linkit Open Access -rinnakkaisjulkaisuihin, jotka ovat vapaasti kaikkien luettavissa. Jyväskylän yliopisto on ollut kärkirintamassa avoimen tiedon mahdollistamisessa ja ryhmämme tukee tätä täysin purjein. Pyrimme aina laittamaan Open Access -version yliopiston järjestelmään, jolloin tieto on saatavilla kaikille myös yliopistomaailman ulkopuolella. Luettavissa on esimerkiksi ryhmän kirjoittama visiopaperi kyberisoiduista palveluista: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/67598.
Tuure Tuunanen
Kirjoittaja työskentelee varadekaanina ja professorina Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa.