Merkkipäiväluettelon historia

Merkkipäiväluettelo palveluksessanne jo 74 vuoden ajan

"Tarkoituksena on helpottaa muistianne edessä olevista edustusvelvollisuuksista..."

Marraskuussa 1947 lähestyi Liikesivistysrahaston ”kukkaisrahasto liike- ja teollisuuslaitoksia sekä niiden toimihenkilöitä tiedonannolla lähiaikoina sattuvista merkkipäivistä. Tarkoituksena on helpottaa muistianne edessä olevista edustusvelvollisuuksista ja” – tuolloin ehkä ensisijaisesti – ”tarjota siinä suhteessa adressipalvelumme apua”. Ensimmäisessä luettelossa mainittiin 70 joulukuussa 1947 tasavuosia täyttävää tietoomme tullutta henkilöä ja kahdeksan yhteisöä. Tammikuussa 1948 ilmestyneestä kakkosnumerosta alkaen Merkkipäiväluettelo siirtyi neljännesvuosittaiseen ilmestymisrytmiin ja vuodesta 2016 luettelo on ilmestynyt kolme kertaa vuodessa. Nykyisin kaikki julkaistavat tiedot ovat asianomaisten itse vahvistamia.

Yli seitsemän vuosikymmenen aikana Suomen elinkeinoelämää on myllerretty moneen otteeseen. Yritysten omistus- ja yhteistyömallit ovat jatkuvassa muutoksessa. Täysin uusia merkittäviä toimialoja – yrityksistä puhumattakaan – on syntynyt ja toisia siirtynyt kulisseihin. Nopea kansainvälistyminen ja korkeamman koulutuksen yleistyminen ovat avanneet uusia näköaloja. Melko kotoperäinen – osaltaan ruotsalaisvaikutteinen – perheen ulkopuolisten syntymäpäivien muistamisen kulttuuri on kuitenkin yhtä tärkeä nyt kuin yli 70 vuotta sitten.

Adressipalvelumme päättyessä Merkkipäiväluettelo yhtiöitettiin. Tuolloin perustettu LSR-Julkaisut Oy on kokonaan Liikesivistysrahaston omistama ja sen tulos käytetään kauppatieteellisen tutkimuksen edistämiseen. Luettelo palvelee niin tilaajia kuin merkkipäiviään viettäviä tarjoamalla luotettavaa tietoa elinkeino- ja kulttuurielämän toimijoiden merkkipäivistä. Päätoimisesta aktiivipalveluksesta jo vapautuneita vaikuttajia ei unohdeta, koska sivistys rakentuu pitkän tradition myötä.