Liikesivistysrahaston apurahat Porlammin Meijeri Oy:ssä ja Haltian Oy:ssä suoritettaviin post doc -tutkimushankkeisiin

Liikesivistysrahasto on myöntänyt Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelman kevään 2024 kierroksella apurahat yrityksissä suoritettaviin post doc -tutkimushankkeisiin:

PhD Bin Qaim Waleed (Haltian Oy) 32 000 €
Optimizing performance of smart wearable devices by utilizing novel Artificial Intelligence (AI) and Edge Computing solutions 

Edistysaskeleet kompaktissa, edullisessa ja paristokäyttöisessä tietotekniikassa ovat johtaneet pienten laitteiden liittämiseen internetiin muodostaen esineiden internetin (IoT). Tähän kuuluu myös puettavien laitteiden internet (IoWT), kuten älykellot, rannekkeet ja älylasit, joita käytetään terveyden seurannassa, toiminnan tunnistuksessa ja viihteessä, parantaen elämänlaatua. Bin Qaim Waleedin post doc -tutkimus toteutetaan suomalaisessa IoT-ratkaisuja ja palveluja tarjoavassa teknologiayhtiö Haltian Oy:ssä. Waleed hyödyntää tutkimuksessaan tekoälyä ja Edge Computing tapoja Haltian IoT-laitteiden  kehittämiseen, testaamiseen ja hienosäätämiseen.

PhD Mokhtari Samira (Porlammin Meijeri Oy) 32 000 €
Accelerating cheese ripening and improving properties of vegan cheese by using Lactococcus lactis LAC460 as a novel lytic bacteriocin producer 

Mokhtari Samiran löytämällä mikroflooran ominaisuudella voi potentiaalisesti lyhentää kovien juustojen kypsymisaikaa. Mikroflooran ominaisuuden avulla meijeriteollisuus voi vähentää energiankulutustaan, ympäristövaikutuksiaan ja parantaa eläinten hyvinvointia. Hanke toteutetaan suomalaisessa meijeriyrityksessä Porlammin Meijeri Oy:ssä.


PoDoCo -pooli tuo yhteen akatemian ja yritykset rahoittamalla nuorten tohtoreiden ja yritysten yhteistyöprojekteja. PoDoCo:n rahoittajasäätiöt ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Tekniikan edistämissäätiö, Svenska kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, Maa- ja vesitekniikan tuki ry,  KAUTE-säätiö ja Liikesivistysrahasto. Ohjelmaan voivat osallistua toimialariippumattomasti kaikki suomalaiset tai Suomessa liiketoimintaa harjoittavat yritykset ja kaikki väitöskirjan vastikään tehneet tai lähiaikana väittelevät henkilöt.

Vuosittain järjestetään kaksi hakukierrosta. Ohjelman toteutuksesta vastaa DIMECC Oy. Lue lisää PoDoCo-ohjelman verkkosivuilta.