Liikesivistyksen sankarit: Algol-konserni on vuosikymmenestä toiseen uudistuva perheyritys

 

Algolin tarina alkoi tsaarin aikaan 125 vuotta sitten, kun saksalainen liikemies Albert Goldbeck-Löwe päätti perustaa Suomen kasvaville markkinoille teollisuustarvikkeiden maahantuontiyrityksen. Toimitusjohtaja Alexander Bargumin mukaan yrityksen pitkän iän salaisuus piilee sitkeydessä ja halussa uudistua muuttuvassa maailmassa.

 

Alexander Bargum nousi Algol-konsernin toimitusjohtajaksi 37-vuotiaana. Hän oli silloin vuotta nuorempi kuin isänsä Magnus Bargum tämän otettua yrityksen ohjat käsiinsä yhtä sukupolvea aiemmin. Kummallekaan heistä ei ollut itsestään selvää, että he jatkaisivat perheyhtiössä.

Molemmilla oli ollut muita suunnitelmia: Magnus oli tehnyt uraa pankkialalla ja Alexander asianajajana. Tausta muualla on heidän mielestään ehdoton etu:

“Minä en pelännyt pankkimaailmaa eikä Alexander lakimaailmaa”, Magnus sanoo.

Alexanderin mukaan muun maailman tunteminen antaa itseluottamusta ja tarvittavaa rohkeutta muutoksiin. Muutoshalu lähtee aina johdosta, ja kyky uudistua pitää yrityksen hengissä vuosikymmenestä toiseen.

Vuosikymmenien aikana yrityksen valikoima on kasvanut, maahantuonti on täydentynyt omalla teollisuustuotannolla, ja palvelusisällöt ovat tulleet merkittäväksi osaksi toimintaa. Tällä hetkellä Algol toimii maahantuojana 12 maassa – ikään kuin lähikauppana, josta paikallinen teollisuus saa tarvitsemansa itselleen sopivalla hetkellä.

“Vientiä ei ole ilman tuontia. Valtaosa Suomen tuonnista tulee teollisiin tarpeisiin, ja valmiit tuotteet jatkavat täältä sitten matkaansa ulkomaille”, Magnus kertoo.

 

Konsernin johdossa sukupolvet seuraavat toisiaan

 

Johdon vaihtuessa yritys ottaa usein uuden suunnan. Viimeisin sukupolvenvaihdos onnistui Algol-konsernissa erittäin hyvällä suunnittelulla:

“Usein puhutaan iästä, milloin vanhan johtajan on syytä vetäytyä. Mielestäni kuitenkin vielä tärkeämpää on ikä, jolloin uusi johtaja pääsee astumaan työhön. Seuraajan pitää päästä aloittamaan tarpeeksi nuorena”, Magnus sanoo.

Alexander arvelee, että perhe on suuri syy siihen, että yritys on edelleen itsenäinen.

“Omistajuus ei anna kilpailuetua, mutta se antaa mahdollisuuden pitkäaikaiseen vaikuttamiseen ja tahtoa jatkaa.”

Sekä isä että poika ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei heitä ole painostettu tarttumaan johtajan pestiin: “Sukupolvenvaihdokset on tehty suuren vapaaehtoisuuden vallitessa.”

 

 

Tiede on arvovalinta

 

Kokemuksen ja näkemyksen lisäksi menestyvä yritys tarvitsee koulutettua työvoimaa. Alexander toteaa, että alan koulutuksen on oltava niin korkealla tasolla, että maisteritason henkilöt ovat päteviä työskentelemään heillä. Korkeatasoista koulutusta ei ole ilman tiedettä ja tutkimusta.

“Emme vaadi työntekijöiltämme korkeaa akateemista tasoa, mutta tarvittavaa tasoa ei synny ilman akateemista ulottuvuutta.”

Tiede onkin yritykselle lähellä sydäntä. Algol osoittaa sen tukemalla korkeakouluja suoraan lahjoituksin ja tieteentekijöitä Liikesivistysrahastossa olevan nimikkorahastonsa kautta.

Tieteellinen ote näkyy konkreettisesti myös 125-vuotissyntymäpäivän juhlinnassa. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu Kansainvälisen kauppiaan viisi kvartaalia 1894–2019 -historiakirja, jonka ovat kirjoittaneet Suomen historian dosentti Marko Paavilainen ja yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen.

“Kyse on myös siitä, miten yritys haluaa profiloitua, millaisena se haluaa näyttäytyä. Tiede on arvovalinta”, Alexander sanoo.

“Ja mikään ei ole tieteelle niin tärkeää kuin elävä käytäntö”, Magnus tiivistää.