Blogi

Lobna Hassan ja tutkimusryhmä

Inklusiivisuus lisääntyy pelialalla

Inklusiivisuuden merkitys ja sen kaupalliset vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti kasvava ilmiö. Pelialalla ostajat ovat globaalisti hyvin erilaisia, joten myös pelien suunnittelijoiden ja myyjien on ymmärrettävä inklusiivisuuden merkitystä entistä paremmin. Kulttuurisia eroja esiintyy runsaasti ympäri maailmaa. Ne ilmenevät muun muassa kommunikoinnissa, kielissä ja erilaisissa rituaaleissa. Se tapa, miten toimimme omassa kulttuurissamme saattaa olla aivan vieras ja jopa […]

Liisa Mäkelä ja tutkimusryhmä

Työhyvinvointi parantaa tuloksellisuutta myös hybridityössä

Etätyön, työhyvinvoinnin ja työstä suoriutumisen yhtäaikainen tutkimus on tuonut uutta tietoa työelämästä. Tutkimus auttaa yritysten johtoa ymmärtämään mahdollisia negatiivisia ja positiivisia kehityspolkuja, jotka ovat tyypillisiä etätyössä ja vaativat erityisesti johtamishuomiota. Kyse on samalla tiedolla johtamisesta, mitä hyödynnetään nykyisin hyvin eri tavoin eri organisaatioissa. Pandemian aikana yleistyi työelämässä pakotettu etätyö. Viime aikoina on puolestaan yleistynyt hybridityö, […]

Heikki Karjaluoto ja tutkimusryhmä

Tekoälyn merkitys kasvaa yritysten liiketoiminnassa

Dataohjautuvuus ja datastrategia ovat ajankohtaisia käsitteitä, jotka liittyvät olennaisesti yrityksien käytettävissä olevan datan ja tekoälyn hyödyntämiseen. Tekoälyyn liittyviä asioita on pidetty viime aikoihin saakka etenkin startup-yritysten hypetyksenä. Nykyisin yhä useamman yrityksen on kuitenkin syytä selvittää, mikä merkitys datalla ja tekoälyllä voi olla yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä. Muutos muovaa ja uudistaa bisnesmalleja. Tekoäly ja data-analytiikka osaksi yritysten […]

Hanna Silvola ja tutkimusryhmä

Mitä tutkimusmatkalla tehdään?

Kansainvälisyys on tutkijanuran edellytys. Se tarkoittaa paitsi kansainvälisen tason tiedejulkaisujen kirjoittamista, usein myös tutkimusvierailua ulkomaiseen tutkimusyhteisöön. Tutkimusmatkoihin kannustetaan erityisesti uran alkuvaiheessa olevia nuoria tutkijoita. Joissakin yliopistoissa se on kirjattu jopa uralla etenemisen ehdoksi. Yliopistot pystyvät harvoin rahoittamaan näitä reissuja omista budjeteistaan. Käytännössä ulkoinen rahoitus ja säätiöiden myöntämät apurahat mahdollistavat suomalaistutkijoiden kansainvälistyminen. Olen parhaillani urani viidennellä […]

Henri Schildt

Corporate culture and values in the age of artificial intelligence

Vietän kevään sapattivapaalla ESSEC businesskoulussa Pariisissa, mutta vierailen myös useissa muissa Pariisissa ja sen lähiympäristössä olevissa kouluissa, kuten Insead, IESEG, ja Neoma. Tapaamiset ovat auttaneet minua syventämään verkostojani, esittelemään tekemääni tutkimusta, ja antaneet uusia näkökulmia nykyisiin tutkimusprojekteihini. Käynnissä oleva tutkimukseni keskittyy siihen, kuinka datan ja kehittyneiden algoritmien (”tekoälyn”) yhä laajempi hyödyntäminen muuttaa yritysten johdon ajattelumalleja […]

Lotta Ruippo

Elintarvike- ja pakkausteollisuus murroksessa – kestävien innovaatioiden mahdollisuudet tulevaisuuden kiertotalouden rakentajina

Globaalit kestävyyshaasteet vaativat muutoksia kulutustottumuksissa ja raaka-aineiden käytössä. Elintarvike- ja pakkausteollisuus ovat kytköksissä moniin ympäristön muutokseen liittyviin haasteisiin niin ruoantuotannon päästöjen, pakkausmateriaalien kulutuksen kuin jätteiden syntymisenkin kautta. Ala tarvitsee uusia innovaatioita, joiden avulla ruoankulutuksen kestävyyttä voidaan edistää vaarantamatta ihmiskunnan kykyä ruokkia kasvava globaali väestö. Väitöskirjassani tutkin innovaatiotoiminnan roolia elintarvike- ja pakkausteollisuuden kestävyyskysymyksien ratkaisemiseksi. Kestävyyteen liittyvät […]

Olli Tyrväinen

Ruoan verkkokaupan kehitys

Ruoan verkkokauppa on mielenkiintoinen kaupan erityissektori. Ostopäätökset ovat pääosin hyvin rutiininomaisia, eikä niihin liity suuria taloudellisia riskejä. Voisi kuvitella, että helpon ja nopean vaihtoehdon tarjoava verkkokauppa olisikin nopeasti vallannut siivunsa myynnistä. Vaikka maailmanlaajuisesti palveluita on ollut jo vuosia, on niiden suosion kasvu kestänyt verrattain kauan.  Ruoan verkkokaupan myynnin osuus on koronakriisin johdosta kasvanut maailmanlaajuisesti. Ruoan […]

Taru Lindblom

”Gourmet-ruokakulttuuri” ja ravintolat kestävyyssiirtymän mahdollistajana ja hidastajana

Helsingin yliopistojen eri tiedekuntien välisenä yhteistyönä käynnistettävässä kaksivuotisessa hankkeessamme tarkastelemme ruokakulttuurin keskeisiä kestävyyssiirtymää tukevia ja jarruttavia mekanismeja, erityisesti ravintolaruokailuun keskittyen. Hanke pohjautuu aiempaan yhteiseen tutkimukseemme syömisen kulttuurisia ja sosiaalisia merkityksiä koskien. Ruokakulttuurin professorin pestini tarjoaa näköalapaikan suomalaiseen ruoankulutukseen ja syömisen kulttuurisiin ilmiöihin. Hankkeen toinen päätutkija Sami Koponen on väitöskirjaprojektissaan analysoinut nykyajan ravintolakulttuuria sekä tähän kytkeytyvää […]

Elorm Damalie

Public Reporting of Healthcare Services: How information influences consumer’s choices. A roadmap for Finland

I am Elorm Damalie, a doctoral student in healthcare information systems in Turku School of Economics of the University of Turku. I moved to Finland from Ghana to pursue my tertiary education. I started my bachelor’s degree studies in information technology and moved into information systems for my master’s degree. During my studies in information […]

Ruusa Ligthart

Open innovation in services in private and public sector organisations

My PhD study findings showed that, in practice, the management of private and public sector organisations finds open service innovation approach complex and challenging. Furthermore, successful innovation is connected to geographical location. Therefore, this study’s intention is to contribute knowledge in three main areas by conceptualising open service innovation, providing knowledge from public sector open […]