Usein kysytyt kysymykset

Kuka voi hakea apurahaa?

Tuemme erityisesti väitöskirja- ja post doc -vaiheen tutkimusta. Apurahoja myönnetään pääasiassa suomalaisille tutkijoille ja tutkimusryhmille sekä kotimaisille yhteisöille. Myös ulkomaalaiset tutkijat voivat hakea apurahaa, mutta selkeä yhteys suomalaiseen yliopistoon on oltava olemassa, tutkimusyhteistyötä suomalaisen akateemisen yhteisön kanssa tai erityisen hyvät perustelut siitä, miten tutkimus voi hyödyttää suomalaista liike-elämää.

Erikoisrahastot voivat myöntää apurahoja sääntöjensä mukaisesti myös erityisille hakijaryhmille, ks. tarkemmin täältä.

Miten apurahaa haetaan?

Apurahaa haetaan aina sähköisessä järjestelmässä. Luo itsellesi käyttäjätunnus ja ota se talteen. Tarvitset samaa tunnusta apurahan nostamiseen, jos sinulle myönnetään apuraha. Ennen kuin haet, muista lukea ohjeet tarkkaan!

Ovatko työryhmän apurahat henkilökohtaisia apurahoja tutkijaryhmän jäsenille?

Kaikki työryhmien apurahat ovat saajilleen henkilökohtaisia. Työryhmän hakemuksessa on aina vastuuhenkilö, joka toimii myös maksatuksen yhteyshenkilönä. Kahden henkilön työryhmälle myönnetty apuraha myös ilmoitetaan kummankin jäsenen nimellä.

Voinko aloittaa apurahan nostamisen heti, kun olen saanut tiedon myönnöstä?

Pääsääntöisesti apuraha on tarkoitettu seuraavan vuoden työskentelyyn. Eli hakiessasi apurahaa vuoden 2018 hakukierroksella, haet sitä vuoden 2019 työskentelyyn. Apuraha myönnetään kerrallaan yhdeksi vuodeksi.

Sain apurahan, mutta minulle on tarjottu määräaikaista työpaikkaa. Miten apurahalleni käy?

Ei hätää. Ota meihin yhteyttä: apurahat@lsr.fi ja kerro tilanteestasi. Apurahan nostoa voi viivästyttää. Kuten myöntökirjeessäkin sanotaan, apurahan nostaminen tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa myöntöpäivämäärästä.
Samoin, jos olet jo ehtinyt aloittaa nostamisen, voimme keskeyttää apurahasi maksamisen. Apurahasi odottaa ja voit jatkaa nostamista, kun määräaikainen pestisi päättyy.
Onnea työpaikasta!

Voinko nostaa apurahaa palkkatyöskentelyn ohella?

Apurahamme ovat yleensä tarkoitettu kokopäiväiseen työskentelyyn, mutta teemme toki poikkeuksia ja osa-aikainen työskentely on mahdollista tietyin perustein. Ota yhteyttä: apurahat@lsr.fi ja kerro tarkemmin tilanteestasi. 

Haluan hakea matka-apurahaa konferenssiin, joka on jo lokakuussa. Onko tämä mahdollista ja milloin saan päätöksen?

Voit hakea apurahaa matkaasi varten. Ota kuitenkin huomioon, että myös matka-apurahoista tiedotetaan samaan aikaan kuin työskentelyapurahoista; ajankohta on marraskuun loppu – joulukuun puoliväli. Eli kohdallasi päätös tulee vasta jälkikäteen, ja se voi olla myös kielteinen.

Opiskelen KTM-tutkintoa, voinko hakea apurahaa?

Maisterin tutkinnot luetaan kuuluvaksi perustutkintoihin, ja perustutkintoihin emme myönnä apurahoja.

Miksi en saanut apurahaa?

LSR ei perustele kielteisiä päätöksiä. Useimmiten kuitenkin apurahahakemuksen hylkäämisen perusteena on liian ylimalkainen hakemus tai väärin täytetty hakemus. Ole siis tarkka täyttäessäsi hakemusta ja lue ohjeet ennen kuin aloitat. 

Voiko kielteisestä apurahapäätöksestä valittaa?

Ei voi.

Onko apurahan maksatuspyyntöön liittyvä "tällä lomakkeella sitoudut" -kohta edellyttämänne sitoumuslomake, vai onko teillä erillinen lomake, joka tulisi täyttää?

Meillä ei ole erillistä sitoumuslomaketta, joten tuo maksatuspyyntöön liittyvä sitoutuminen riittää.