Liikesivistysrahasto on 105 vuoden ajan vaikuttanut suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen tukemalla apurahoin kauppatieteellistä tutkimusta ja koulutusta erityisesti liiketaloustieteiden aloilla. Vuoden 2025 painoalueet ovat osa liike-elämän, yrittäjyyden ja Suomen talouskasvun tukemista pitkällä aikavälillä. Apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, tutkimus- ja työryhmät sekä yhteisöt. Hakijan tausta voi olla muulta kuin liiketalouden alalta ja edustaa uusia tieteenrajat ylittäviä näkökulmia. Apurahoja ei myönnetä alempiin tai ylempiin korkeakoulututkintoihin.
Innovaatiot, kaupallistaminen ja kasvu -temaattinen erikoishanke keskittyy Suomen kilpailukyvyn kehittämiselle tärkeisiin osa-alueisiin. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kehittämisessä kaupallistaminen liittyy usein:
Temaattisessa erikoishankkeessa haettavat apurahat suomalaisten yritysten kilpailukykyä edistävään kauppatieteelliseen tutkimukseen voivat olla 1–3-vuotisia.
Kolmivuotista tutkimusryhmän apurahaa voivat hakea PI:n (Principal Investigator) johtamat henkilöryhmät. Monivuotinen apuraha on ainutlaatuinen tilaisuus keskittyä ryhmässä tehtävään tutkimukseen, jossa haetaan ratkaisuja ajankohtaisiin, elinkeinoelämän ja yhteiskunnan kannalta merkittäviin kysymyksiin. Tutkimusryhmien jäsenet ovat väitöskirja- ja post doc -tutkijoita. Edellytämme hakemuksessa suunnitelmaa kansainvälisen tutkimusverkoston rakentamisesta.
Yksityishenkilöt ja työryhmät voivat hakea apurahaa 4-12 kuukauden väitöskirja- tai väitöskirjan jälkeiseen työskentelyyn vuodelle 2026. Työskentelyn lisäksi apurahaa voi hakea erillisellä hakemuksella yhteen konferenssimatkaan.
Kohdeapurahaa voi hakea konferenssimatkaan, tutkimusvierailuun tai muuhun opintomatkaan. Yhteisöt voivat hakea apurahaa konferenssin järjestämiseen. Konferenssit voivat ajoittua alkaen 1.10.2025. Huom. marraskuun lopussa julkistettavista apurahoista ei tehdä ennakkopäätöksiä.
Muu käyttötarkoitus: Kannustamme erityisesti tutkimusryhmien kautta tapahtuvaan kansainvälisen tutkimuskonsortion / -verkoston rakentamiseen. Apurahaa voi hakea myös muuhun hakemuksessa nimettävään kohteeseen.
Erikoisrahastojen sääntöjen puitteissa tukea myönnetään myös lahjoittajien erikseen nimeämille hakijaryhmille.
Henkilökohtaiset 4–12 kuukauden työskentelyapurahat myönnetään kalenterivuodelle 2026. Temaattisen erikoishankkeen apurahakaudet voivat olla 12–36 kuukautta alk. 1.1.2026. Tutkimusryhmien haku on 36 kuukauden apurahakaudelle 1.1.2026–31.12.2028. PI (Principal Investigator) ilmoittaa tutkijajäsenten työskentelyosuudet, jotka voivat olla 12–36 kuukautta. Konferenssimatka, tutkimusvierailu tai muu opintomatka sekä konferenssin tai seminaarien järjestäminen voivat ajoittua alk. 1.10.2025. Huomaathan, että marraskuun lopussa julkistettavista apurahoista ei tehdä ennakkopäätöksiä.
Apurahojen haku tapahtuu sähköisessä apurahajärjestelmässä hakuaikana 1.6–15.8.2025.